Pavajul din fața casei este foarte important, jucând atât un rol practic, cât și unul estetic. De-a lungul timpului, s-a creat un oarecare șablon în ceea ce privește modul de amenajare a curților, motiv pentru care au aparut tot felul de recomandări de pavaje, în funcție de acesta.

Care sunt pavajele potrivite in functie de forma si dimensiunea curtii?

   1. Pentru curțile spațioase, cu alee pietonală și alee pentru acces auto: Aceste curți permit o joacă de modele și culori. Se poate miza pentru doua modele care să separe cele două alei sau pentru un pavaj tradițional, care să dispună de jardiniere permanente. De asemenea, aceeași curte permite și pavajul drept și elegant pentru ambele tipuri de alei. Zona pietonală poate să fie separată de zona auto prin câteva elemente de decor care să fie schimbate de la un sezon la altul.

   2. Curțile spațioase care nu au acces auto: Acestea permit foarte multă vegetație și de asemenea, permit pavaje ceva mai pretențioase. Daca ai o astfel de curte, ai libertatea să mizezi fie pe dale clasice, fie pe variante rustice sau moderne. Nu pavajul este vedeta într-o astfel de curte, ci vegetația, motiv pentru care este bine să te asiguri că o alegi corect.

   3. Curtea medie, cu alee pietonală în centru: Pavajul pentru o astfel de alee trebuie să fie realizat din dale paralelipipedice. Acestea vor oferi o perspectivă mai largă asupra întregii curți, făcând-o să pară mai mare. O soluție foarte elegant și efficientă pentru o astfel de curte este compusă din jardiniere sau ghivece de dimensiuni mari care să fie puse în jurul aleii.

   4. Curte îngustă, cu alee pietonală: Este o curte care nu permite foarte multe accesorii, cea mai bună opțiune de pavaj fiind cea simplă, într-o singură culoare. Vegetația poate să fie destul de bogată, însă, pentru a crea senzația de volum.

   5. Curte mică, în care există și o alee de acces auto: Este o curte pretențioasă, în care pavajul trebuie să fie cât mai discret. Poți sa evidențiezi o mulțime de alte elemente, în așa fel încât să obții un effect vizual cât mai plăcut.

   Este foarte important ca pavajul să țină cont și de arhitectura casei, de trafic și de vegetația prezentă în curte. Evident, toate aceste idei și sfaturi sunt gândite doar pentru ghidare. Decizia rămâne întotdeauna la tine. Ceea ce trebuie să urmarești însă, este o curte colorată, elegantă și plină de vegetație, care să îți ofere cât mai multă flexibilitate în ceea ce privește accesul.

Meniu